Cine poate beneficia de aceste programe?

Pot beneficia de aceste programe firme de tip S.R.L., asociaţii agricole, asociaţii familiale (persoană juridică), persoane fizice autorizate de pe teritoriul judeţelor: Alba, Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sibiu, care au o legătură strânsă cu minoritatea germană locală. (Aceste firme vor avea atât sediul cât şi activitatea în judeţele respective).

Câte programe de asistenţă economică se derulează?

Fundaţia Saxonia-Transilvania derulează proiecte de asistenţă economică în domeniile:

      a).   agriculturii (fără achiziţii de animale);

      b).   Proiecte pentru întreprinzători mici și mijlocii în domeniul producţiei sau prestărilor de servicii (exceptînd comerţul şi investiţiile) cu achiziţionarea utilajelor din Germania;

      c).    Proiecte pentru întreprinzători mici și mijlocii în domeniul producţiei sau prestărilor de servicii cu procurarea utilajelor în România (program preponderent). Nu se dau credite pentru investiţii în construcții.

Finanţarea/creditarea proiectelor de la punctele a, b, şi c se face din fonduri:

      1. “directe” puse la dispoziţie de guvernul german (valoare: 5.000 – – 35.000 EURO) accesibile până pe 15 decembrie pt. anul următor;

      2. “proprii” ale fundaţiei provenind din rambursările proiectelor anterioare (valoare de: 5.000 – 35.000 EURO) tot timpul anului.

În rest condiţiile de accesare, derulare şi rambursare sunt aceleaşi pentru cele două forme de creditare. 

În ce constau aceste programe de asistenţă economică?

După aprobarea cererii de către comisia abilitată, și achitarea taxei de 5% din suma creditată, fundaţia Saxonia-Transilvania va transfera în contul solicitantului în baza contractului de asistenţă economică şi a contractului de garanţie imobiliară încheiate cu beneficiarul, sumele aprobate. Bunurile finanţate respectiv creditele sunt garantate prin ipoteci imobiliare proprietate ale unei persoane fizice.

Cum se derulează programul guvernului german (BMI) în domeniile agricultură, meşteşuguri şi servicii, asistenţă medicală? 

NU se percepe dobândă, ci numai o taxa de prelucrare proiect de 5% din valoarea sumei solicitate.

Solicitantul poate obţine setul de formulare de la fundaţie sau le poate descarca de aici. 

În cererea tip solicitantul va enumera în mod clar echipamentele dorite.

De asemenea solicitantul va fi de acord cu o garanţie imobiliară (ipotecă), cel putin egală cu valoarea totală a utilajelor ce fac obiectul proiectului, în favoarea fundaţiei Saxonia-Transilvania.

După completarea formularului şi întocmirea documentaţiei prevăzute, solicitantul va obţine avizul de la Forumul Democrat al Germanilor Judeţean competent.

Solicitantul va depune cererea avizată la secretariatul fundaţiei.

Ulterior din partea fundaţiei Saxonia-Transilvania se va face o evaluare a situaţiei din teren materializată într-un raport.

Trimestrial cererile vor fi analizate de o comisie. Decizia pozitivă/negativă asupra proiectului şi suma aprobată vor fi comunicate solicitantului în maximum 6 luni.

În cazul aprobării proiectului solicitantul va da o declaraţie referitoare la furnizorul preferat (din cel puţin trei oferte diferite, ataşate dosarului de cerere) şi va achita 5 % din valoarea totală a acestui echipament în contul fundaţiei Saxonia-Transilvania ca taxă de prelucrare proiect.

Echipamentul ales va fi cumpărat cu precădere de pe piaţa internă.

Valoarea contractului de asistenţă economică va fi exprimat în EURO. Beneficiarul programului de asistenţă economică va achita în lei la cursul BNR din ziua plăţii contravaloarea contractului în termen de maxim 5 ani sub formă de rate trimestriale sau lunare in funcție de opțiunea exprimată în contract.

După achitarea ultimei rate, beneficiarul devine de drept proprietarul bunurilor şi se radiază garanţia imobiliară (ipoteca).